Wanneer spreek je over boot, jacht of schip ?  

Het blijft een veel voorkomende vraag: wat is nu precies het verschil tussen een boot en een schip? Amazing Grace legt het u graag uit. In het kort: bij een boot moet u denken aan de kleinere vaartuigen, zoals een sloep of salonboot en bij een schip aan een vracht- of zeilschip.Het zit 'm in het formaat
Hoewel het verschil tussen een boot en een schip altijd enigszins vaag blijkt, is er één kenmerk waar u veel aan heeft: het formaat. Boten zijn kleinere vaartuigen die daarom meestal ook alleen voor het plezier worden gebruikt. Schepen, denk aan vracht- en zeilschepen, zijn daarentegen een stuk groter en kunnen ook voor de beroeps- en chartervaart worden gebruikt. Waar komt de verwarring vandaan?
In de 19e eeuw deed het woord 'stoomboot' zijn intrede. Dit waren in eerste instantie kleine schepen met een stoommachine aan boord. Uiteindelijk is deze machine ook aan boord van grote (zeil)schepen gekomen. Dit had als gevolg dat er de ene keer over "stoomboot" werd gesproken en de andere keer over 'stoomschip'. Deze onduidelijkheid is volgens velen het begin van de verwarring.